MBA Opleiding - Alles over masteropleidingen!

MBA Opleidingen

Alles over masteropleidingen!

Een MBA-opleiding in 7 stappen kiezen

Stap 1: Status van de school - Hoe staat de business school bekend? Heeft de school een goede naam opgebouwd binnen het bedrijfsleven, of zijn de prestaties van de school in de anonimiteit gebleven. Inventariseer bij mensen om je heen of ze van de betreffende school hebben gehoord. Om de kwaliteit en bekendheid van de school te beoordelen kun je tevens diverse ranglijsten raadplegen. Kijk hiervoor ook eens op:

Stap 2: Full- of parttime - Een fulltime masterprogramma duurt ongeveer een jaar. Een parttime MBA-opleiding duurt meestal twee jaar. Uitgangspunt is dat twee dagen per week wordt gestudeerd. In principe werken de studenten daarnaast. Het aardige is dat er dan goede kansen zijn van een gezonde wisselwerking tussen werk en studie.

Stap 3: Je opleidingsbehoefte - Niet elke MBA is hetzelfde. Er worden verschillende accenten gelegd. Dit kan zijn op ICT, leidinggeven, financiŽn op internationale businessvaardigheden. En er zijn specifieke MBA's voor bijvoorbeeld technici, accountants en marketeers. Bepaal heel duidelijk vooraf welke kennis en vaardigheden je wilt opdoen.

Stap 4: De kosten - Als je werkzaam bent, dan is het zinvol om de mogelijkheden te onderzoeken dat het bedrijf financieel bijdraagt aan de opleiding. De kosten kunnen per MBA fors verschillen. En let erop dat naast de directe kosten van de studie er andere kosten zijn, zoals lesmateriaal en reis- en verblijfkosten.

Stap 5: De studentenpopulatie - Ook voor wat betreft je klasgenoten is niet elke MBA hetzelfde. Er zijn verschillen in leeftijd, werkervaring en interesse van de studenten. Niets is zo belangrijk als een leuke groep waarin je past. Informeer je goed bij de onderwijsinstellingen.

Stap 6: Nederlands of internationaal - Alhoewel de meeste MBA-opleidingen engelstalig zijn, betekent dit niet dat alle MBA-opleidingen internationaal zijn gericht. Welke mate van internationaal gerichtheid zoek je?

Stap 7: De toelatingseisen - De eisen kunnen behoorlijk streng zijn. Vaak moet je een toelatingsexamen doen waarbij je een zogenaamde GMTA-score behaalt. Dit examen staat gelijk aan het niveau van een Nederlands VWO-diploma. Tevens wordt je kennis van de Engelse taal getest. Bij sommige opleidingen mag je in plaats van een universitaire studie ook een HBO-studie hebben hebben voltooid. Sommige MBA-opleidingen eisen een aantal jaren werkervaring. Tast zover als mogelijk goed je kans van slagen af.

Home - Disclaimer - Sitemap - Goede sites